Tea & Life

Dátá masála

Publikováno 10.02.2015 v 15:33 v kategorii Tipy na čaje, přečteno: 128x

nebo také Masala chai Vás prohřeje a povzbudí hlavně v zimních měsících. Její chuť je specifická a záleží na typu a množství kořenicí směsi, mléka a sladidla.

Ve specializovaném obchodě jsem asi za 50Kč zakoupila koření na Yogi čaj (ano další název jednoho a toho samého nápoje). 

Z obalu mé Dáty masály se složení nedozvíte, ale na stránkách obchodu/na webu všeobecně se píše, že se jedná směs hřebíčku, kardamonu, bílého pepře, zázvoru, a skořice. Po prvním uvaření jsem ale zjistila, že převládá pepř a seznam ingrediencí tedy není úplně správně seřazen. V případě, že je čaj na Váš vkus až příliš "pikantní/pálivý", použijte méně směsi a nebo při nabírání nežádoucí složky odsypte zpět ;) No ale jak se vlastně postupuje a co je všechno potřeba? Tak hlavně dobrý čerstvý černý čaj. Já mám cejlonský, ale vhodný je například také assámský...Dále si připravte mléko, nejlépe čerstvé, protože "krabicáky" ošetřené UHT ohřevem Vám podle mého názoru nepřinesou ani chuť ani živiny...Sladit můžete čím chcete. Nejlepší je med, hnědý cukr, stévie...Z nádobí si nachystejte rendlík, sítko a konvičku a hrnek ;) V kastrůlku dejte vařit vodu obohacenou sypaným čajem (cca 8g) a lžičkou kořenicí směsi. 

Až odvar začne vřít, stáhněte plamen a přilijte asi 100 ml mléka. Vypněte plotýnku a připravte si konvičku, do které přes sítko Chai nalijte. Sladit je možné už v rendlíku, nebo pak v konvičce. Dosladit se nebojte ani v hrnečku, pokud jste byli z počátku poněkud opatrní ;) Energie je v zimě hold potřeba víc!

Tak a je to. Knihu do jedné ruky, masalu do druhé a orientální relax se může započít.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?